Skip to main content

Het uitdelen van samples is een effectieve manier om potentiële klanten kennis te laten maken met je product en je sampling strategie te versterken. Dit kan zorgen voor een hogere merkbekendheid, meer verkopen en uiteindelijk een hogere omzet. In dit artikel zullen we de impact van het uitdelen van samples op de verkoop bespreken en waarom dit een belangrijke productpromotie strategie kan zijn voor jouw bedrijf.

Wat zijn samples?

Een sample is een kleine hoeveelheid van een product dat gratis wordt gegeven aan potentiële klanten. Dit kan bijvoorbeeld een klein zakje chips zijn in de supermarkt, een geurtester van een parfum of een mini-flesje shampoo in een hotelkamer. Het doel van samples uitdelen is om klanten kennis te laten maken met het product en hen te overtuigen om het product te kopen.

Waarom samples uitdelen?

Het uitdelen van samples kan verschillende voordelen hebben voor jouw bedrijf. Hieronder hebben we enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet waarom je als bedrijf samples zou moeten uitdelen als onderdeel van je productpromotie:

 • Hogere merkbekendheid
  Het uitdelen van samples kan zorgen voor een hogere merkbekendheid. Wanneer je samples uitdeelt, komt jouw merk onder de aandacht bij potentiële klanten. Ze krijgen immers letterlijk een stukje van jouw product in handen en zullen dit associëren met jouw merk. Als klanten eenmaal kennis hebben gemaakt met jouw producten, zullen ze deze waarschijnlijk onthouden en hierover praten met vrienden en familie. Dit kan leiden tot meer mond-tot-mondreclame, wat weer kan zorgen voor meer klanten.
 • Stimuleer verkoop met een effectieve sampling strategie
  Het uitdelen van samples kan ook zorgen voor meer verkopen. Als mensen een product proberen en dit lekker of goed vinden, zullen ze sneller geneigd zijn om het product ook daadwerkelijk te kopen. Dit kan vooral effectief zijn bij nieuwe producten of producten die moeilijk te verkopen zijn.
 • Klantenbinding door samples uitdelen
  Wanneer klanten tevreden zijn over het product, is de kans groot dat ze terugkomen om het product opnieuw te kopen. Samples kunnen dus ook zorgen voor klantenbinding.
 • Creëer een concurrentievoordeel met sampling
  Het uitdelen van samples kan een concurrentievoordeel bieden ten opzichte van andere merken die dit niet doen. Klanten hebben immers de kans om jouw product te proberen en zullen dit misschien verkiezen boven andere producten die ze nog niet kennen.
 • Verzamel waardevolle feedback door middel van productpromotie
  Het uitdelen van samples kan ook zorgen voor waardevolle feedback van klanten. Door te vragen wat ze van het product vinden, kun je als bedrijf leren hoe je het product verder kunt verbeteren.
 • Hogere omzet
  Als je meer merkbekendheid, klantenbinding en verkoop wilt genereren, is het implementeren van een effectieve sampling strategie essentieel. Het uitdelen van samples kan een belangrijke rol spelen in het vergroten van je naamsbekendheid en het stimuleren van de verkoop.

Hoe werkt het uitdelen van samples?

Het uitdelen van samples is een relatief eenvoudige strategie. Je kiest een een product dat je wilt promoten en stelt samples beschikbaar voor potentiële klanten. Deze samples kunnen bijvoorbeeld worden uitgedeeld in winkels, op beurzen of evenementen, of via de post worden verstuurd.

Om ervoor te zorgen dat het uitdelen van samples effectief is, moet je ervoor zorgen dat de samples op de juiste manier worden gepresenteerd. De verpakking moet er aantrekkelijk uitzien en de kwaliteit van het product moet goed zijn. Het is ook belangrijk om de samples op een strategische locatie te plaatsen, waar potentiële klanten ze gemakkelijk kunnen vinden.

Daarnaast is het belangrijk om potentiële consumenten aan te moedigen om de samples daadwerkelijk uit te proberen. Dit kan bijvoorbeeld door het geven van een cashback-korting op een volledige aankoop bij het inleveren van de sample, of door het geven van een gratis product bij aankoop van een ander product.

Welke soorten samples zijn er?

Er zijn verschillende soorten samples die je als bedrijf kunt uitdelen. Hieronder hebben we de meest voorkomende op een rijtje gezet:

 • Product samples
  Dit zijn de meest voorkomende samples. Hierbij geef je een klein stukje van het product weg zodat klanten het kunnen proberen. Denk hierbij aan voedsel, dranken, cosmetica en verzorgingsproducten.
 • Geur- of smaaktesters
  Bij geur- of smaaktesters laat je klanten ruiken of proeven aan het product. Dit kan bijvoorbeeld bij parfum, thee of koffie.
 • In-store displays
  Een in-store display is een opvallende display waarbij klanten het product kunnen bekijken en eventueel kunnen uitproberen. Dit wordt vaak gebruikt bij elektronica of kleding.
 • Proefpakketten
  Proefpakketten zijn grotere samples waarbij klanten het product langer kunnen uitproberen. Dit kan bijvoorbeeld bij medicijnen of supplementen.
 • Gratis cadeaus
  Een andere vorm van samples zijn gratis cadeaus. Dit zijn geen samples van het product zelf, maar bijvoorbeeld een sleutelhanger, notitieboekje of tas met het logo van het bedrijf erop. Hiermee kan het merk gepromoot worden en kan er klantenbinding gecreëerd worden.

Samples uitdelen?
Download de Sampling Checklist!

Zet vandaag nog de eerste stap naar een succesvolle product sampling-campagne. Download de gratis “Checklist voor Effectieve Product Sampling Campagnes” en bereid je voor op een succesvolle sampling-actie.

Hoe effectief zijn samples?

Het uitdelen van samples kan zeker effectief zijn, maar het is belangrijk om de juiste doelgroep te bereiken en de juiste hoeveelheid samples uit te delen. Een te grote hoeveelheid kan leiden tot verspilling van producten en een te kleine hoeveelheid kan leiden tot onvoldoende resultaat.

Het is ook belangrijk om te zorgen voor een goede follow-up na het uitdelen van de samples. Dit kan bijvoorbeeld door een kortingscode mee te geven of door klanten te vragen om hun feedback. Op deze manier kan je als bedrijf waardevolle informatie krijgen over de effectiviteit van de samples en wat er verbeterd kan worden.

Daarnaast is het belangrijk om te weten welke doelgroep je wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld een nieuw product hebt dat gericht is op sporters, is het effectiever om samples uit te delen bij een sportevenement dan in een winkelcentrum.

Het is ook belangrijk om te weten welk doel je wilt bereiken met het uitdelen van samples. Wil je bijvoorbeeld meer verkopen of juist meer merkbekendheid creëren? Door het bepalen van een duidelijk doel kan je als bedrijf de effectiviteit van de samples beter meten.

Hoe meet je de impact van het uitdelen van samples?

Het meten van de impact van het uitdelen van samples kan lastig zijn. Het is immers niet altijd direct zichtbaar wat het uitdelen van samples precies heeft opgeleverd voor het bedrijf. Toch zijn er verschillende manieren waarop je de impact kunt meten:

 • Verkoopcijfers
  Het meest voor de hand liggende meetinstrument is het bijhouden van de verkoopcijfers. Als je begint met het uitdelen van samples, kun je bijhouden of de verkoopcijfers stijgen in de periode daarna. Als er inderdaad sprake is van een stijging, kun je dit in verband brengen met het uitdelen van samples.
 • Klanttevredenheid
  Een andere manier om de impact van het uitdelen van samples te meten, is door klanttevredenheidsonderzoeken uit te voeren. Vraag klanten bijvoorbeeld hoe ze het product hebben ervaren en of ze van plan zijn om het product nogmaals te kopen. Op deze manier kun je inzicht krijgen in de impact van de samples op de klanttevredenheid en -loyaliteit.
 • Social media
  Social media kan ook een belangrijke rol spelen bij het meten van de impact van het uitdelen van samples. Als klanten enthousiast zijn over het product dat ze hebben geprobeerd, zullen ze dit waarschijnlijk delen op hun social media-kanalen. Door deze berichten te monitoren, kun je zien hoe vaak er wordt gesproken over jouw producten en hoe positief de reacties zijn.

Tips voor het uitdelen van samples

Om het meeste uit je sampling campagne te halen, zijn hier enkele tips om je sampling strategie te optimaliseren:

 • Doelgroepanalyse
  Zorg ervoor dat je de juiste doelgroep bereikt met je samples. Door je samples uit te delen aan mensen die geïnteresseerd zijn in jouw product, heb je een grotere kans op succes.
 • Timing: Kies het juiste moment
  De timing van het uitdelen van samples is belangrijk. Kies momenten waarop je doelgroep het meest ontvankelijk is voor jouw product, bijvoorbeeld tijdens evenementen, beurzen of op momenten waarop mensen gevoeliger zijn voor productpromotie.
 • Aantrekkelijke verpakking
  Zorg ervoor dat je samples opvallen met een aantrekkelijke en opvallende verpakking. Dit kan ervoor zorgen dat mensen sneller geneigd zijn om je sample te proberen.
 • Zorg voor een goede presentatie
  Zorg ervoor dat de samples er aantrekkelijk uitzien en dat de verpakking goed is. Mensen zijn eerder geneigd om een product te proberen als het er goed uitziet en als het lijkt alsof er aandacht aan is besteed.
 • Maak het gemakkelijk voor mensen om de samples te vinden
  Plaats de samples op een strategische locatie, zodat mensen ze gemakkelijk kunnen vinden. Zorg er ook voor dat er voldoende informatie beschikbaar is over het product en hoe mensen het kunnen bestellen als ze interesse hebben.
 • Zorg voor opvolging en meet resultaten 
  Als mensen enthousiast zijn over de samples die ze hebben geprobeerd, is het belangrijk om hierop in te spelen. Zorg ervoor dat er een mogelijkheid is om het product te bestellen of om meer informatie te krijgen. Zo kun je ervoor zorgen dat mensen die interesse hebben, ook daadwerkelijk tot een aankoop overgaan. Volg ook de resultaten van je sampling campagne op om te leren wat werkt en wat niet. Gebruik deze informatie om je sampling strategie verder te verbeteren en te optimaliseren.

Over het uitdelen van samples

Het uitdelen van samples kan een effectieve productpromotie strategie zijn om je merkbekendheid te vergroten, klantenbinding te stimuleren en de verkoop te verhogen. Door te investeren in een goed doordachte sampling strategie, kun je het succes van je sampling campagne maximaliseren en je bedrijf laten groeien.

Als Brand Agency heeft Rocketing ruime ervaring en kennis op het gebied van het uitdelen van samples en andere activaties. Wij helpen je graag bij het opzetten van een effectieve campagne om jouw merk naar een hoger niveau te tillen. Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden!

Challenge us!

Rocketing daagt je uit om samen op Space Mission te gaan. Samen op zoek naar hét creatieve concept en launchplan voor jouw merk. Met de juiste sterrenstof voor online en offline succes!

Michael Dekker

Michael, één van de oprichters van Rocketing en een ervaren Rocketeer, is gespecialiseerd in (online) marketing en e-commerce. Dankzij zijn expertise weet hij bij elke promotie en activatie een passend online component toe te voegen, wat resulteert in succesvolle resultaten voor onze klanten bij elke promotie of activatie!

Laat een reactie achter

Close Menu

Bekijk ook onze laatste nieuws,
of eerdere klantcases.